Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αρχιμ. Τύχων Μπογγοσλάβετς, πνευματικός του αγ. Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

Στα πρώτα χρόνια της διακονίας του στην Κριμαία είχε πολύτιμο φίλο, συμπαραστάτη και πνευματικό τον αρχιμανδρίτη Τύχωνα Μπογγοσλάβετς, ο οποίος ήταν άνθρωπος μεγάλης πνευματικότητας και διακριτικότητας. Ένας από τους ελάχιστους στάρετς που είχαν απομείνει. Ο αρχιμανδρίτης Τύχων γεννήθηκε το 1859. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση σπούδασε σε τεχνικές σχολές. Υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό και ως ναύτης ταξίδεψε σε αρκετά μέρη μέσα κι έξω από τη χώρα. Από παιδί διακρινόταν για την καλοσύνη, την εγκράτεια, την αγνότητά του.
Ο αρχιμανδρίτης Τύχων Μπογγοσλάβετς
Δεν έτρωγε ποτέ κρέας. Ανάμεσα στους ναύτες ξεχώριζε για τα πνευματικά του χαρίσματα. Οι αξιωματικοί τον αγαπούσαν για τη σεμνότητα, την καλοσύνη, την τιμιότητα, την καθαρότητά του. Άνθρωπος αγάπης και θυσίας, ήταν έτοιμος να διακονήσει τους άλλους και να προσφέρει τα πάντα.
Είχε την ιδιαίτερη ευλογία από το Θεό να γνωριστεί με το μεγάλο στάρετς της Ρωσίας, τον άγιο Αμβρόσιο της Όπτινα, ο οποίος έγινε και πνευματικός του. Ο στάρετς Άμβρόσιος επέδρασε καθοριστικά στη ζωή του και στην πνευματική του πορεία.
Όταν τελείωσε τη θητεία του εγκατεβίωσε στην ‘Ιερά Μονή των Σπηλαίων – Ίνκερμαν. Εκάρη μοναχός με το όνομα Τύχων και αργότερα εξελέγη ηγούμενος της Μονής. Μετά την επανάσταση, οι Μπολσεβίκοι έκλεισαν το μοναστήρι κι έδιωξαν όλους τους μοναχούς. Ο π. Τύχων εγκαταστάθηκε στη Συμφερούπολη, αλλά πάντα ονειρευόταν την επιστροφή στο μοναστήρι. Σ’ όλη την Κριμαία και Ουκρανία τον εκτιμούσαν βαθύτατα κι έρχονταν να εξομολογηθούν και να τον συμβουλευτούν από πολύ μακριά.
Σεβαστούπολη. Μονή Ίνκερμαν, σκαλισμένη μέσα στο βράχο. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα. Στον τόπο αυτό εξορίστηκαν ο απόστολος Ανδρέας και ο άγιος Κλήμης Ρώμης

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/06/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%bc-%cf%84%cf%8d%cf%87%cf%89%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%b3%ce%bf%cf%83%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%b5%cf%84%cf%82-%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba.html#ixzz3WKbJyGng

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου