Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ. ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ.


Έξω από το χωριό Κορμίστα του Νομού Σερρών και μετά από μια ελικοειδή ανάβαση στις δασώδεις πλαγιές του Παγγαίου, ξεπροβάλλει η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης. Η ίδρυση της Ιεράς Μονής στο συγκεκριμένο σημείο του όρους Παγγαίου συνδέεται με τον Όσιο Γερμανό. (6ος αι). Η ονομασία εικοσιφοίνισσα (εικών φονίσσουσα) με το θαύμα της εμφάνισης της αχειροποιήτου εικόνας μέσα σε λαμπερό φως στον Όσιο Γερμανό. Ο ναός του καθολικού της Μονής ανήκει στο  λεγόμενο  Αθωνικό τύπο, δηλαδή τον τρίκογχοσταυρωειδή εγγεγραμμένο με τρούλο.
ΧΕΡΣΟ -ΚΙΛΚΙΣ. Ι. Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΧΕΡΣΟΥ.
Θα σας παρουσιάσουμε κάποιους όμορφους και ίσως άγνωστους προορισμούς. Ξεκινάμε με το Χέρσο στο Νομό Κιλκίς, όπου υπάρχει μια πολύ ωραία Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη καθώς και ένα ευάερο, ευήλιο και μεγάλο σχολικό συγκρότημα
    Γυμνασίου και ΓΕΛ.
Ο Ιερός Ναός Αγίων Κων/νου και Ελένης στο Χέρσο του Κιλκίς ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρία κλίτη, πρόναο και Ιερό Βήμα στα Ανατολικά. Είναι μία πανέμορφη, ευρύχωρη, φιλόξενη ζεστή εκκλησία! Αξίζει να σημειώσουμε το ενδιαφέρον των ενοριτών για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση της όμορφης εκκλησίας τους, καθώς και την ευγένεια του προϊσταμένου του Ναού πατέρα Ιωάννη.
Το σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου –Λυκείου Χέρσου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ένα μεγάλο οικοδόμημα, συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου, με μια αυλή ατελείωτη και μέσα στον Ήλιο ! Οι τάξεις μέσα, ψηλοτάβανες, ευάερες, ευήλιες, με σύγχρονους πίνακες, με ζωγραφιές στους τοίχους! Οι διάδρομοι στολισμένοι με θρησκευτικές εικόνες, με ήρωες της επαναστάσεως, αλλά και με ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους!
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΟΜΗΡΟΥ -ΣΕΡΡΕΣ.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, με ιστορία 7,5 αι. βρίσκεται νότια του Νομού Σερρών, δυο χιλιόμετρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε χιλιόμετρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία.
Σήμερα στη Μονή υπάρχουν πολλά καλλωπιστικά ζώα που περιποιούνται οι δεκατέσσερις Μοναχές, οι οποίες επιπροσθέτως ασχολούνται με την αγιογραφία, το εργόχειρο, το χρυσοκέντημα, την κηροπλαστική και βέβαια με την φιλοξενία των
προσκυνητών.
ΑΡΝΑΙΑ -ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Στεφάνου, μετόχι της Ι. Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους, κτίστηκε το 1812.

Κάηκε σχεδόν ολόκληρος, όπως και το χωριό, κατά την Επανάσταση του 1821. Οι κάτοικοι της Λιαρίγκοβης, όπως λεγόταν η Αρναία, ξαναέκτισαν την εκκλησία τους, κάνοντάς της ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Στην Αρναία αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο, καθώς και το ξωκκλήσι – μνημείο του Αγίου Κοσμά, απέναντι από το Κ.Π.Ε., στο σημείο όπου οι κάτοικοι της Λαρίγκοβης αποχαιρέτησαν τον Άγιο Κόσμα, όπως γράφει η επιγραφή παραπλεύρως, όπου και η προφητεία του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, ότι οι ποδιές του Χολομώντα, (δηλ. η περιοχή της Αρναίας), θα ελευθερωθούν αναιμωτί, χωρίς δηλαδή να χυθεί αίμα, κάτι που πράγματι έγινε κατά την απελευθέρωση της Αρναίας το 1912 .
     
Ν. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ.  Μια περιοχή με μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά…Γεμάτη από πανέμορφα τοπία…
Το όνομά της οφείλεται στην Αρχαία Απολλωνία, πόλη της Μυγδονίας.
Η Μυγδονία πάλι,οφείλει το όνομά της στους αρχαίους Μύγδονες, κατοίκους της περιοχής ήδη στα 1200π.Χ. Μύγδονες, από το Φοινικό Μεμ που δηλώνει το νερό και το ελληνικό χθων, που δηλώνει το έδαφος. Στην Απολλωνία αξίζει να δείτε:
– Το βήμα του απ. Παύλου στο οποίο ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε το Ευαγγέλιο.
– Τον αιωνόβιο πλάτανο πάνω από το στο «Βήμα του Αγίου Παύλου» ο οποίος έχει χρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
 – Το οθωμανικό λουτρό λίγα μόλις μέτρα κάτω από το βήμα του Απ. Παύλου.
– Το δάσος της Απολλωνίας με τα σκλήθρα.
ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.
Βρίσκεται στη Νέα Φωκαία Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε! Η Νέα Φωκαία βρίσκεται στα 78 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες Μικρασιάτες. Κοντά στη σημερινή Νέα Φωκαία βρισκόταν το χωριό του Αγ. Παύλου (: το όνομα το έλαβε από το Αγίασμα του Απ. Παύλου που βρίσκεται στην περιοχή), το οποίο καταστράφηκε μεταξύ των ετών 1321 και 1407. Γι αυτό οι γεροντότεροι από τους κατοίκους της Κασσάνδρας ονομάζουν τη Νέα Φωκαία, Απ. Παύλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανηγύρι των Απ. Πετρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου. Η λειτουργία τελείται στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το οποίο προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί κατέφυγε ο Απ. Παύλος για να γλιτώσει από τους διώκτες του. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται δωμάτια και υπόγειος διάδρομος, που οδηγεί στο Αγίασμα. Στα δεξιἀ υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα , το μοναδικό σημείο όπου μπορεί ο επισκέπτης να σταθεί όρθιος.Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας. Στην αίθουσα υπάρχει μαρμάρινη κολώνα και έχει σχέση με την Αγία Τράπεζα του ξωκκλησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου